Kansrekening , boeiende en verrassende wiskunde

Datum 3 juli, 6 juli, 10 juli , 13 juli
Lokatie Vrije Universiteit Amsr=terdam, Hoofdgebouw
Omschrijving

In de eerste helft van de maand juli  wordt een cursus kansrekening verzorgd door professor Henk Tijms  in het kader van HOVO Amsterdam VU vanaf vijftig.  De cursus is gebaseerd op zijn onlangs verschenen Epsilon boekje "Kansrekening van Alledag, een Wereld Vol Verrassingen".   In de cursus  zal dieper worden ingegaan op de  theorie en methoden uit de kansrekening die liggen  achter de toepassingen in het boekje:

  • Conditionele kansen en Bayesiaanse kansanalyse
  • Poisson verdeling, een verdeling van ongekend belang
  • Markov ketens en succesreeksen
  • Simulatie en kansproblemen

De cursus bevat een schat aan lesmateriaal dat gebruikt kan worden in het Wiskunde-D  onderwijs of in  een inleidende cursus kansrekening in het hoger onderwijs. Het materiaal is motiverend en enthousiasmerend voor de leerling en de student en bevat  ook tal van aanknopingspunten voor werkstukken.   Zo zal de  Baysiaanse aanpak worden ge\"illustreerd met de beroemde rechtszaak van O.J. Simpson  en de juridische dwaling rond de zaak Sally Clark, en zal  opmerkelijke loterijfraude in Canada worden  blootgelegd met de Poisson verdeling.

De cursus wordt gegeven op maandag 3 juli, donder­dag 6 juli, maandag 10 juli en donder­dag 13 juli 2017, steeds van 10:30 tot 13:00 uur. Plaats van hande­ling is de Vrije Univer­siteit, Amster­dam. Deelna­me kost € 112,= per persoon. 
Meer informatie:


 http://www.hovo.vu.nl/nl/cursusaanbod/cursusaanbod-zomer/exact-en-medisch/cursus-statistiek-alledag-kansberekening-verrassende-wiskunde/index.asp

 

Organisator Vrije Universiteit Amsterdam (URL, email)
Meer informatie http://www.hovo.vu.nl/nl/cursusaanbod/cursusaanbod-zomer/exact-en-medisch/cursus-statistiek-alledag-kansberekening-verrassende-wiskunde/index.asp
Geplaatst door henk tijms