Themabijeenkomst Geschiedenis van Wiskunde

Datum 9 februari 20:00-21:30
Lokatie Online
Omschrijving

Hoe aandacht voor de geschiedenis van Wiskunde kan bijdragen aan inspirerende lessen Wiskunde in het beroepsonderwijs.

Op donderdag 9 februari 2023 organiseert de werkgroep mbo-hbo van de NVvW weer een online themabijeenkomst. Deze keer willen we aandacht besteden aan de relevantie van historische voorbeelden van het toepassen van wiskunde in contexten die interessant en motiverend zijn voor het beroepsonderwijs.

Het zwaartepunt ligt op berekeningen en bewijzen uit de tijd van 1700 v.Chr. tot 500 n.Chr. met nog een paar highlights uit de Verlichting. De intentie is om de wiskunde die onze studenten kennen uit hun vooropleiding meer betekenis te geven en te laten zien dat wiskunde een menselijke activiteit is. Dit sluit ook mooi aan bij het toenemend belang van wiskundige denkactiviteiten.

Deze themabijeenkomst zal worden verzorgd door gastspreker Roel van Asselt (voorheen lector bij Saxion Hogescholen en mede-oprichter van de werkgroep mbo-hbo). Om recht te doen aan dit onderwerp en aan onze gastspreker trekken we deze keer 90 minuten uit voor de themabijeenkomst, dus van 20:00 uur tot 21:30 uur.

U kunt zich aanmelden door te mailen naar tanja.groenendaal@hu.nl, zodat we u uiterlijk 9 februari de link naar de online bijeenkomst kunnen mailen.

NB: Heeft u belangstelling, maar kunt u deze avond niet, mailt u dit dan ook. Bij voldoende belangstelling overwegen we een vervolgbijeenkomst, over technische apparaten die door wiskundigen zijn ontwikkeld (zoals de astrolabia van Hypatia, de cardanas van Cardano, de rekenmachines van Pascal en Leibniz, de snelkookpan en de eerste ontploffingsmoter van Huijgens).

Organisator Werkgroep Mbo-Hbo Wiskunde (URL, email)
Geplaatst door christiaan boudri