Madelon de Kemp (VU) wint ASML-Afstudeerprijs Wiskunde voor optimalisatie afsprakenplanning 21 november 2016

Madelon de Kemp (Vrije Universiteit) ontvangt op 28 november de ASML Afstudeerprijs voor Wiskunde (5.000 Euro) bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) te Haarlem. Ze onderzocht het optimaliseren van de afsprakenplanning van bijvoorbeeld medisch specialisten. Hiervoor combineerde ze zeer verschillende wiskundige technieken, met name uit de stochastische besliskunde en de combinatorische optimalisering.

Bij het inplannen van afspraken voor artsen is de tijd die een behandeling gaat duren niet van tevoren bekend, maar onderhevig aan toeval. Doorgaans is door eerdere metingen wel bekend hoe lang een behandeling gemiddeld duurt en van hoeveel variatie sprake is. Het doel van Madelons onderzoek was om met deze beperkte informatie te bepalen hoeveel tijd per afspraak ingepland moest worden, zodat de patiënten niet lang hoeven te wachten, én de dokter niet te lang niets te doen heeft.

In het geval met een oneindig aantal identieke patiënten bekeek Madelon de slechtst mogelijke kansverdeling van de tijdsduur van een behandeling, omdat zelfs dan de planning goed moet lopen. Ze zocht de optimale tijd per afspraak voor dit slechtst denkbare geval, en vond hiervoor een formule. Deze formule diende als benadering voor gevallen met een eindig maar groot aantal patiënten.
Daarnaast bekeek zij het volgordeprobleem. Hierbij werden de patiënten ingedeeld in groepen van soortgelijke patiënten. De vraag was nu welke groepen het beste eerder op de dag gepland konden worden. Als de groepen ieder uit veel patiënten bestaan, kan dit probleem het beste worden benaderd met behulp van een zogenaamde ‘Brownse beweging’ uit de natuurkunde. Met deze benadering ontdekte Madelon dat het optimaal was om een groep met een kleine variatie in behandeltijden eerder op de dag in te plannen dan een groep met een grotere variatie.

De ASML Afstudeerprijs wordt uitgereikt door John Koster, Senior Director ASML Software Development. De jurering was in handen van de KHMW te Haarlem. Deze maatschappij jureert tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen

Meer informatie: http://www.khmw.nl
Geplaatst door: Janny Terlouw
Interessetypes:
  • Algemeen
  • Docenten
  • Studenten
  • Academici