Kat-en-muisspel met tumor kan slimmer 15 augustus 2018

Nieuw wiskundeartikel op NEMOKennislink:

Effectievere chemotherapie door toepassen speltheorie

Bij chemotherapie is het niet altijd slim om de hoogst mogelijke dosis toe te dienen. Woekerende tumorcellen evolueren onder invloed van de toegediende medicijnen, en kunnen zo resistent worden. Speltheorie helpt de oncoloog aan slimmere strategieën om de tumor de baas te blijven.

Katerina Stankova, wiskundige aan het Department of Data Science and Knowledge Engineering van de Universiteit Maastricht, en haar Amerikaanse collega’s, analyseren het kat- en muisspel tussen de behandelend oncoloog en de evoluerende tumor als een Stackelberg-spel.

Dit type spel wordt al sinds de jaren dertig bestudeerd. Het gaat dan vaak om twee partijen die een zo groot mogelijk aandeel in de markt voor een zeker product willen veroveren. Volgens de wiskundige analyse heeft de eerste die met het product op de markt komt een aanzienlijk en blijvend voordeel.

Volgens Stankova en collega’s geeft de oncoloog het voordeel van de eerste zet uit handen als hij zich houdt aan het al een halve eeuw oude standaardprotocol voor chemotherapie: het toedienen van de maximale dosis die de patiënt kan verdragen (de MTD). “Door de behandeling pas aan te passen wanneer de tumor weer gaat groeien,” zo schrijven ze in JAMA Oncology, “geeft de dokter het leiderschap uit handen aan de kankercellen, en wordt het bijna onvermijdelijk dat de therapie faalt.”

Met een slimmere behandelstrategie, die inspeelt op de resistentie-strategie van de tumor, zijn al succesen behaald bij de behandeling van uitgezaaide prostaatkanker. 

 

Meer informatie: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/kat-en-muisspel-met-tumor-kan-slimmer/
Geplaatst door: Arnout Jaspers
Interessetypes:
  • Algemeen
  • Academici